Henter ned et godt grunnlag for varme bygg
SUNDLIA: På en normal arbeidsdag avvirker de 45-60 fastkubikk med stokkvirke til lunneplass. Ved som i neste omgang i all hovedsak kommer vedprodusenter i fylket til gode.
SKOGBRUK
– Det kan bli lange dager med et slikt firma, fort på 15–17 timer, sier Kjetil Nordmo.
Han eier sammen med Leif Hugo Gåre firmaet Kirkesdalen Skogsentreprenør AS, men det er bare Nordmo av de to som jobber fysisk ute på drifta. Fra utpå nyåret har de kjørt drift i området Sundlia i Nedre Bardu, der de på en normaldag i den til dels bratte lia kjører 50–70 kubikk med stokkvirke ned til hovedveien der de har en større lunneplass. I tillegg blir det 60–80 kubikk med flisvirke på en dags virke for de tre som i dag jobber fast med drifta.
I skogen styrer Eskil Fjeldstad hogstmaskinen med stødig hånd, mens skogslærling Sondre Storesund kjører lassbæreren som frakter trevirket ned fra hogstfelt og til lunneplass. Der har Kjetil Nordmo en tømmerbil med henger som han laster opp og kjører ut til kundene som bestiller hele lastebillass med bjørkestranger.
– Leveransen gjøres stort sett fra Kvænangen i nord til Vesterålen i sør. Noen kjøper ett lass, mens de større produsentene gjerne tar 14-15 lass i året, sier Kjetil Nordmo.
Med bil og henger fullastet har han 33-37 kubikk med seg på hvert lass.
Effektiv drift
Nordmo startet først opp med skogsdrift i 2013, men det hele tok ikke skikkelig av før i 2017. Nå har de investert mange millioner i tungt og nødvendig utstyr for å kunne drive i skogen rundt om. I all hovedsak i Målselv og Bardu, men de tar også oppdrag ellers om det blir tilstrekkelig med virke som gjør det verdt å flytte maskinene. For å flytte maskinene bør det være minimum 2-300 kubikk drivverdig skog å hente ut.
– Slik som her i Sundlia var vi heldige. Etter at vi startet opp, har vi fått stadig flere grunneiere med i samme området. Det gjør at vi har arbeid her i 6–7 måneder, sier Kjetil Nordmo.
Ved for salg
Mange av dem som kjøper billass med skogsvirke skal produsere ved for salg, og de kjøper da ved en god del måneder i forveien for å levere tørr og prima vare til sine kunder.
– Virket kjøper vi på rot hos grunneiere, og prisen varierer ut fra frakt og kvalitet på skogen,
sier Nordmo. Tilbudene om drivbare eiendommer får de på ulikt vis. Noen grunneiere tar selv kontakt med entreprenører, mens andre kommer via innspill fra kommunene eller andre mer tilfeldige veier.
– Det som ikke går til vedsalg av bjørkevirke, går til flisproduksjon, sier Kjetil Nordmo.
Lærling på plass
Lassbæreren kan frakte 14-15 fastkubikk ned fra skogen, eller om lag 12-15 tonn i slengen. Selve maskinen veier alene 22 tonn, uten lass.
– Det er litt av hvert å passe på når jeg kjører den i bratt lende, sier skogslærling Sondre Storesund. Han har gått ved Mosjøen videregående skole, men har nå lærlingeplass i Målselv-firmaet. Ennå er han ikke kommet i hogstmaskinen, men den venter også før han forhåpentligvis er klar som utdannet skogsoperatør.
– Å kunne være lærling og få et fagbrev på den måten setter jeg stor pris på. Så langt har det svart til forventingene, sier den snart 20 år gamle lærlingen.
Godt samarbeid
Han bor på hybel i Målselv, siden han har 60 mil hjem til Bleikvassli der han kommer fra. Entreprenøren setter pris på det samarbeidet som har resultert i en ung fremadstormende skogsarbeider i bedrifta:
– Det var skolen som tok kontakt og lurte på om vi kunne ta imot en lærling. Det sa vi ja til, for det er viktig med rekruttering til yrket, sier Kjetil Nordmo. For å kunne ta imot en lærling måtte de søke om å bli en godkjent lærlingbedrift for dette, og da det gikk i orden var veien til en ny mann i bedriften kort.
– Vi er veldig godt fornøyde med hvordan det har fungert til nå, sier Kjetil Nordmo.
Rydder etter seg
Høyere strømpriser medfører et bedre marked for skogsdrifta, men det er ikke bare til vedproduksjon de tar ut skogsvirke.
– Vi leverer også sagtømmer ved etterspørsel, sier Kjetil Nordmo.
Rydding av trase og Bygging av skogsbilveier/traktorveier er også noe vi driver med.
Etter endt arbeid på hver plass er entreprenørene forpliktet til å sette området i best mulig stand etter at hogsten er ferdige.
Kirkesdalen Skogsentreprenør AS er en av entreprenørene som driver med dette i området Midt-Troms.
– For at hjulene på bedrifta skal gå rundt er vi avhengig av god planlegging og bra med
arbeid hele tida, sier Kjetil Nordmo.